Yedek Parçalar
Motor
Motor kavramı son derece geniş kapsamlı olan bir olgudur. Kullanım amacına göre çok değişik model, güç ve kapasitede olan motorlar vardır. İş makineleri ve araçlar için olan motorlara bakıldığında içten yanmalı motorlar ve dıştan yanmalı motorlar olarak iki ana eksende yer alırlar. Yine benzinli ve dizel olan motorlar vardır. Kullanılacak olan makineye göre değişirler. Yeni teknolojik gelişmelere istinaden atmosferik ve turbo motorlar da vardır. Makine Yönetmeliği kapsamında üretilen ve üzerinde CE işareti olan makinelerdir. İlgili kalite kontrol testlerinden geçerek satışa sunulurlar. Motorların fiyatları markasına, modeline, özelliğine göre değişir. İthal ve yerli olması, satış yeri gibi parametreler de motor fiyatlarını değiştiren diğer unsurlardır.
...Güç Aktarma Organları
Güç aktarma organları taşıma araçlarının türü ve modeli ne olursa olsun en temel organlarıdır. Adından da net bir biçimde anlaşılacağı gibi araçta güç aktarmaya yarayan ünitelerdir. İş makineleri gibi özel araçlarda da kullanılırlar. Güç aktarma organları ise şunlardır: Vites kutusu, şaft, debriyaj, aks, tekerlek ve diferansiyel olup her birinin kendince araçlarda bir görevi vardır. İlgili makine direktiflerine göre üretilip ilgili testlerden geçtikten sonra satışa sunulurlar. Diferansiyel aracın gücünü artırır. Tekerlek bilindiği gibi aracın hareket etmesini sağlar, vites kutusu aracın gücünü ve hızını ayarlamaya yarar. Akslar debriyajın hareketini tekerlere aktarır. Debriyaj tam anlamı ile araçlarda aktarma yapar. Şaft ise şanzımanı diferansiyele bağlar.
...Elektriksel Fren Sistemleri
Araçların türü ne olursa olsun en temel sistemlerinden bir tanesi frenleme sistemleridir. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber bu alanda da çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Yaşanan bu değişim ve gelişime istinaden yeni dünya düzeninde mekanik fren sistemlerinin yerini elektriksel fren sistemleri almış durumdadır. Kısaca AC denilen alternatif akım motorları durdurma amaçlı olarak şebeke enerjisi kesildikten sonrasında stator sargıları yönünde gerilim uygulayarak oluşan frenleme biçimine dinamik frenleme adı verilir. Bu frenlemenin bir diğer adı ise Bu elektriksel frenlemedir. Günümüzde iş makineleri dahil tüm araçlarda kullanılan çevre dostu frenleme sistemleridir. Elektriksel fren sistemleri farklı özelliklerde farklı kullanım amaçları için üretilir. Markasına ve özelliğine göre fiyatları değişir.
...Hidrolik Sistem Ve Direksiyon Sistemleri
Teknolojinin ilerlemesi ile beraber her alanda çok ciddi gelişmeler yaşanmış durumdadır. Özellikle makine endüstrisinde birbirine ardına yeni yeni giren olgular vardır. Bunlar arasında hidrolik sistemler başlı başına önemli bir yer teşkil eder. Hidrolik sistemlerin çok geniş kullanım alanları vardır. Nitekim direksiyon sistemleri de bunlar arasındadır. Hidrolik direksiyon sistemleri, hidrolik direksiyon simidi, hidrolik silindir, hidrolik pompa, direksiyon mili ve kolu, rezervuar adı da verilen hidrolik yağ kutusu, bağlantı hortum ve boruları, hidrolik valf ünitesi ve hidrolik valf ünitesinden oluşur. Özellikle iş makinelerinde kullanılan sistemlerdir. Çalışma prensibi olarak ise kuvvet ile basınç arasında yer alan ilişkide faydalanan bir çalışma sistemi vardır.
...